Pages

Thursday, January 30, 2014

Service kereta

Pagi nie service kereta 70,000km kat balakong. Bagus betul tempat service ni, boleh minum kopi free, boleh layan internet. Memang heaven... Tak dela dok melangok. Siap boleh update blog lagi..hihi

Tak sabar nak balik kg malam nie. Mohon dipermudahkan perjalanan malam nie. Harap2 tak jem.


Along dah khatam Quran...Alhamdulillah

Berita gembira tahun 2014 dimulakan dengan Along telah berjaya khatam alquran. Rasa syukur tak terhingga kerana segala urusan along untuk mengaji dipermudahkan. Along start mengaji pada umur 6 tahun.

Masa mula2 pindah dulu, dok survey ngan jiran, mana tempat mengaji. Alhamdulillah ditemukan dengan Ustazah Anis. Terima kasih sangat kat ustazah sebab sudi ajar anak2 saya mengaji. Jasa ustazah hanya Allah yang dapat membalasnya. Ustazah Anis niekan baik sangat org nyer. Dia juga penguasa van sekolah dan taska. So sapa yg dok kat taman saya bolehla letak kat taska nie. Memang baik org nyer. Harga van sekolah pun sangat berpatutan. Promote ustazah...hihi

Along khatam alquran pada hari selasa 27.01.2014. Lebih kurang 6 tahun. Mudah2an selepas ini along akan lebih rajin mengaji yer sayang. Jadi anak dan abang yang baik untuk kami...Ameen...




Monday, September 23, 2013

Alahai lama tak update

Lama betul tak update blog. Banyak perkara dan peristiwa yang dah berlaku sepanjang tahun 2013 nie. Ada yang suka ada yang duka. Apa pun masih bersyukur dan redha dengan setiap kejadian dan dugaan. 

Saya akan berusaha untuk update sbb bila update boleh baca kemudian hari. Kalau nak mengimbas kenangan silam boleh bukak blog. Kalau tak hupdate apa yang nak dikenangkan. Kepala nie bukan boleh ingat semua benda. Rugi betul tak rajin update...huurrmmm...

Cahiyok2...

Wednesday, September 12, 2012

Masak lemak cili api pucuk paku meletop

hari ni tu la menu nyer untuk mkn malam lawan dgn ayam goreng....tu jer...dimple menu...dlm peti dah tak de sgt haiwan yg bleh dimasak...so iols masak tu jer...


see yg merah2 tu...tu cili padi yg pedas kebabo...dkt 10 biji kot letak td...mmg mabeles la rase dia...

resepi asal boleh:

seikat pucuk paku - bersihkan (buang la tangkai..ambik daub je)

cili api ikut citerase + separuh bwg merah + sedikit kunyit hidup + 15 ekor ikan bilik - ditumbuk

santan 1 kotak + air 1 cwn

masukkan semua bhn dalam periuk, hidupkan api....kacau sampai mendidih...

bila dah mendidih masukkan pucuk pacu

masukkan garam

siap...





Wednesday, August 15, 2012

Tudung Muslimah

Ade member kat opis nie jual tudung muslimah. So saya apa lagi try la....Tudung nie lain dari yang lain... kalau tak percaya meh saya tunjuk...



See...lain kan...bagi saya nie 1st saya tengok tudung cam nie. Memang menutup dadala... Kalau bagi sesiapa yang menyusu memang senang. Tak yah pakai cover lain dah. Kalau sesiapa yang berminat bleh la bagi tau saya. Saya bleh bagi contact penjual nyer. Sesiapa yang nak jadikan saya model tudung pun bleh la contact saya...hahha... ade hati...

Friday, August 3, 2012

Hari ke 12 Ramadhan 2012

Alhamdulillah..alya  berjaya puasa lg hr ni. Masuk hari nie dah 5 hari. Nampak gaya nyer alya dah boleh tahan. Tak mintak makan & minum. Dari pengalaman saya, alya lebih mudah berpuasa berbanding danial. Danial dulu tiap2 hari merengek haus la lapar la.... Mungkin sebab manja kot. Masa bersahur alya lebih mudah bangun...sebut nama sekali jer boleh celik mata & masuk bilik air basuh muka.... Kejut Danial agak mencabar sikit....golek kiri...golek kanan baru bangun..Makan pun...alya boleh makan sendiri...danial makan bersuap...

Hari nie saya berkursus di luar. Di PICC sampai berbuka puasa. So Wak Yus pun nak buka sekali kat PICC sebab senang nak ambik saya nanti. Dia nak bawak anak2 ngan ma ngan abah dia. So saya tanya la adik badik yang lain sapa nak joint. Semua nak joint. So saya bookingkan. Penuh la pulak...Saya bagi tau kat eden catering tu yang saya peserta kursus...so family saya nak buka kat PICC jugak. Dia kata penuh dah skang nie kak. Penuh la pulak....survey tempat lain semua harga lebih kurang. Saya pun call semula tinggalkan no tel. Kalau ade kosong mintak dia call. Tgh tu eden call semula kata oleh kerana saya peserta kursus tu dia tambah meja untuk saya. Alhamdulillah ade tempat. Tapi dia kata kat luar...Tak per kat luar...makanan banyak kat luar...Meja yang dia sediakan tu memang okla sebab kat tgh2...memang dekat dengan makanan.

Pakej berbuka kat PICC ni satu kepala RM60.00 untuk dewasa. Untuk Kanak2 7 tahun hingga 12 RM 29.00. Untuk siapa yang bleh makan banyak memang berbaloi sebab makanan memang banyak. Pinggan  kotor pun cepat jer kutip. Saya tak joint sekali makan kat situ sebab kursus saya tu makan kat tempat lain...sedey jerk... 


Abah mertua saya diampit oleh anak & menantu nyer


Aisyah & Alya tgh makan char kuew tiau


 

Di car park sebelum balik... konon nak tunjuk dinding lawa..tapi tertutup sudah


Bergambar reramai sebelum balik




Tuesday, July 31, 2012

Hari ke 10 Ramadhan 2012

Oleh kerana dalam minggu nie wak yus keja opis hour 8.30 - 5 ptg so dia ajak pegi keja sekali. Seronok memang seronok la dapat pegi & balik keja sekali. Kalau tiap2 hari macam nie kan  best. Tapi bulan puasa nie, kalau lewat sikit keluar opis memang la jemtahap gaban. 

Semalam wak yus sampai opis dalam kol 5.30 kot...eermmm.... makanya sampai umah memang la lewat. Sampai bagi jer dalam kol 6.40 dah...

So mane sempat nak masak nyer. Nak pegi param pun mesti tak de pilihan dah. So saya suggest beli nasi arab jer. Cadangan diterima. Nak try beli nasi arab kat seksyen 7 bangi. Dekat Red Wok tu....syeksyen 7 kot...ke salah...tak pasti..

Beli nasi mandi ayam separuh 17 & nasi mandi kambing 14...Saya tak turun pun order...yus yang beli. Bila bawak masuk kereta, saya tgk sikit nyer nasi dia. Mana cukup... Yus kata tambah la beli kat param. Kalau kat Saba tu melambak nasi dia...nie alahai secoet jer... tapi boleh tahan sedap nasi nyer... len kali bleh makan lagi... Yus kata kambing dia pun sedap.

Kat param beli char kue tiau, martabak & tepung pelita. Itu jerla menu berbuka puasa untuk semalam. Untuk Hari nie saya masak rendang ayam malam tadi siap2. Kalau lambat tinggal tambah apa2 yang patut jer...

Alhamdulillah...semalam Alya berpuasa lagi...sehingga semalam dah 4 hari...Syabas anak ibu...


Gambar tuan blog yang kembang setaman (angle yg salah membuatkan muka saya bulat...hihih) sebagai penutup. Sekian. 


Monday, July 30, 2012

Alya berjaya puasa 3 hari sudah

Semalam dah 9 hari kita berpuasa. Alhamdulillah Alya dah berjaya puasa 3 hari. Ok jer dia semalam. Tak mintak susu @ makan. Segar bugar jer. Masa buka pun tak nak makan nasi. Makan macaroni goreng jer. Banyak gak dia makan...bertambah.

Gambar Alya yang dah slim skang nie.


Sunday, July 29, 2012

Try update guna phone

Giler payah..kecik sgt keypad...perlu kesabaran yg kuat nie...klu terdesak bleh ar...

Friday, July 27, 2012

Hari ke 7 Ramadhan 2012

Hari nie mood nak masak tak datang langsung. Buntu otak rasa. Nak makan pun malas. Rasa sakit hati kot buat mood masak tak datang. 

Oleh kerana tak masak, ke PARAM la kita hari nie. Ajak wak yus terjah param kat bangi. Dekat shell tu. Sampai kat UKM jem la plak. Round masuk UKM konon nak elak jem. Sampai param jem lagi, tapi seb baik dapat parking kat shell. Memang dekat sangat. 

Hajat nyer tadi macam nak makan nasi kerabu, tapi punyer la ramai orang. Malas nak tunggu, maka tak jadi la beli. Jalan2 tak tau nak beli apa. Nampak benda rasa nak beli, beli jer...tanya wak yus dia pun tak tau nak makan apa. Alya ngan danial nak Char kuew tiaw.

Nie la list apa yang saya beli tadi;

Char kuew tiau 2 - rm 7.00
Bakso utk sari   rm 3.50
Kambing bakar - rm 6.00
Roti John - rm 3.5
Luih vade - rm 2.00
Ayam Uncle bob - rm 6.00
Nasi kukus + ayam berempah - rm 5.00
Martabak Singapore  - rm 8.00
Air kelapa - rm 5.00
Air Katira - rm 5.00

Mai ai...bila di totalkan 51 hinggit...masa membeli tadi tak beringat....memang tak bleh pegi param lagi. Sangat2 mengempiskan poket. Len kali memang nak masak la. Kalau masak baru berapa hinggit jer. Puas makan...sedap pun sedap (puji diri sendiri masak sedap). Tu saya tak beli pun makanan berat untuk saya. Kalau tak lagi banyak hinggitnya. Adoiyaiii fening2...